Przejdź do treści
Składniki
- 0,5 kg mąki pszennej
- 3 łyżki oleju
- duża szklanka wrzącej wody
- szczypta soli
Przygotowanie krok po kroku
- Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i olej.
- Zalej wrzątkiem i wymieszaj.
- Gdy ciasto ostygnie, porządnie wyrób, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Odstaw na 30 minut, aby odpoczęło.
- Trzymaj pod ściereczką, aby nie wysychało.
- Wycinaj np. kubkiem koła i formuj pierogi.
Czas przygotowania
- Przygotowanie składników: ok. 10 minut
- Wyrabianie i odpoczynek ciasta: ok. 35 minut
- Łącznie: ok. 45 minut
Uwagi
- Jeśli chcesz bardziej miękkie ciasto, możesz dodać 1 jajko.
- Ciasto najlepiej rozwałkowywać partiami, aby nie wysychało.