Ciasto na pierogi – prosty i sprawdzony przepis

Składniki

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • duża szklanka wrzącej wody
  • szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku

  1. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i olej.
  2. Zalej wrzątkiem i wymieszaj.
  3. Gdy ciasto ostygnie, porządnie wyrób, aż będzie gładkie i elastyczne.
  4. Odstaw na 30 minut, aby odpoczęło.
  5. Trzymaj pod ściereczką, aby nie wysychało.
  6. Wycinaj np. kubkiem koła i formuj pierogi.

Czas przygotowania

  • Przygotowanie składników: ok. 10 minut
  • Wyrabianie i odpoczynek ciasta: ok. 35 minut
  • Łącznie: ok. 45 minut

Uwagi

  • Jeśli chcesz bardziej miękkie ciasto, możesz dodać 1 jajko.
  • Ciasto najlepiej rozwałkowywać partiami, aby nie wysychało.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewijanie do góry